Røykeslutt? Prøv e-sigaretter

E-sigaretter

Har du vært røyker i flere år, men ønsker å slutte? Har du prøvd flere ganger å stumpe røyken, uten å lykkes? Kanskje syntes du ikke at det å tygge tyggegummi eller gå med nikotinplaster kunne erstatte følelsen og opplevelsen rundt det å ta seg en røyk. Nå foreligger det imidlertid et nytt alternativ for den som vil fortsette å røyke, men eliminere det meste av helsefaren. Dette produktet kalles for en e-sigarett.

Slike nye «sigaretter» er strengt tatt ikke en sigarett i det hele tatt, men en elektronisk dings. Hvis det høres litt rart ut, er det ikke egentlig det, fordi denne ladbare dingsen hjelper deg å varme opp væske som fordamper og således kan inhaleres. Denne væsken kan du få tilpasset dine egne ønsker og behov. Når du bestiller på nett, for eksempel hos danske xsmoke på https://www.xsmoke.com/no/e-sigaretter, kan du velge hvilken pakke du vil ha, eller hvilken smak, og selvfølgelig om du ønsker med eller uten nikotin. I Norge er det ikke lov å selge e-sigaretter med nikotin, men for deg som forbruker er det helt greit og lovlig å bestille slike produkter på nett fra utlandet.

Det var en kinesisk apoteker ved navn Hon Lik som fant på dette produktet nesten på hobbybasis for noen år siden. Siden den gangen har produktet blitt en stor suksess over store deler av verden, inkludert store land som Kina og USA. Denne alternative formen for røyking har dermed forårsaket fremveksten av en ny storindustri. Myndigheter i noen land, som Norge, har vært skeptiske, kanskje fordi de ikke har noen god grunn til å skattlegge dette produktet. Fortsatt er det mer restriktive regler for bruk av e-sigaretter i Norge og i EU enn i for eksempel USA.

Nå er likevel et nytt regelverk i ferd med å tre i kraft i Norge. Det skulle imidlertid bare mangle, siden den etter hvert ganske omfattende forskningen på området ikke har greid å dokumentere noen vesentlig helsefare ved dette produktet. Siden det først og fremst er rettet mot de som prøver å slutte å røyke, eller allerede har sluttet, har slike elektroniske sigaretter på mange måter et betraktelig potensial for å bedre folkehelsen.

Mange anbefaler den som skal slutte å røyke å kutte navlestrengen helt, det vil si en hver form for kontakt med både røyk og nikotin i hvilken som helst form. E-sigaretter er en mer realistisk måte å slutte på som ikke krever innbitt selvpining.